26 October, 2010

JEMPUT TUN DAIM UNTUK NEGARA PERNIAGAAN

JEMPUT TUN DAIM UNTUK NEGARA PERNIAGAAN

MEMBACA Tulisan Tan Sri Dr Nordin Kardi dalam ruangan Rencana Utusan Malaysia bertajuk ‘Menukar Negara Politik’ kepada Negara Perniagaan’ pada 2 September lalu, Kelab Penyelidik Politik Malaysia (KPPM) ingin mencadangkan beberapa kaedah pelaksanaan, jika kerajaan dan rakyat bersetuju bergerak ke arah itu.

KPPM turut menerima maklum balas daripada rakan-rakan yang tidak bersetuju dengan idea berkenaan kerana katanya terlalu radikal, idealistik dan tak sesuai diamalkan kerana kerajaan Negara ini berbentuk raja.

“Di mana kedudukan raja jika Negara mahu bergerak ke arah itu? Soal mereka sambil menambah, “Negara perniagaan akan berorientasikan keuntungan, bukan lagi bersandarkan kebajikan ?”

Oleh sebab rakan-rakan berkenaan terkepung dengan idea Malaysia yang sedia ada, mereka tidak nampak kemungkinan lain untuk memaruahkan dengan menggerakkan kerangka lama magi meletakkan Malaysia dalam kedudukan yang lebih istimewa dan merdeka.

Tidakkah mereka membaca bagaimana Negara-negara sebelum perang dunia pertama dijajah, bukankah melalui syarikat yang dinaungi raja seperti East-India Company?
Secara kasar begitulah sepatutnya ‘negara perniagaan’ yang difahami KPPM, walaupun mungkin Dr Nordin tidak bersetuju!

Janganlah kita terlalu naïf bila menyebut perniagaan akan terwajah muka-muka hodoh si tamak, penipu, pendosa semata-mata kerana dalam segi lain, perniagaanlah yang memakmurkan rakyat dan memungkinkan Negara dapat membuat kebajikan.

Tanpa mahu membalas lebih panjang hujah yang tidak bersetuju dengan idea Negara perniagaan, KPPM lebih berminat untuk memikirkan bagaimana untuk merealisasikan idea berkenaan.
Pertama, jemput balik tokoh yang boleh menjayakan idea ini dan kepada kami di KPPM, selepas meneliti pelbagai factor dan latar belakang, Tun Daim Zainuddin merupakan salah seorang yang layak untuk menjayakan hasrat ini.

Beliau telah terbukti Berjaya bukan sahaja menyelamatkan ekonomi Negara ketika dalam tenat, bahkan mampu menjadi dan membeli bank-bank di luar Negara.
Kami cenderung mencadangkan untuk kerajaan melantik beliau sebagai penasihat utama dan yang paling ideal Timbalan Perdana Menteri kedua, iaitu kuasa eksekutif yang agak tinggi bagi membolehkan cita-cita ini dilaksanakan secara serius.

Kedua, Pengalaman dan kepakaran Tun Dr Mahathir Mohamad juga perlu dimanfaatkan semaksimum mungkin untuk menjayakannya kerana beliau antara pemikir yang hands-on dan faham mekanisme politik dan ekonomi bernafas.

Ketiga, data kedudukan Negara dan ancaman perlu difahami oleh semua rakyat bahawa jika tiada sesuatu yang revolusional dilakukan, Negara iaitu rakyat terbanyak akan dihambakan oleh IMF/Bank Dunia/WTO/AFTA dan badan bukan kerajaan lain.

Keempat, kempen mengajak rakyat untuk berfikir ke luar kotak Malaysia perlu dilaksanakan supaya rakyat juga sedar betapa bergaduh sesame sendiri tidak akan menguntungkan Negara, sekali gus menyokong gagasan ini. Mekanismenya boleh dibuat melalui ala-Majlis Tindakan Ekonomi Negara atau diselaraskan oleh Majlis Keselamatan Negara.

KPPM yakin sementara Malaysia masih ada pelbagai jenis dana dan kepakaran, Malaysia akan mampu meluaskan sayap dan mengatasi Tamasek dan lain-lain individu yang melakukan perniagaan antarabangsa.

Ariff Wahab
Setiausaha Agung KPPM
www.mykppm.blogspot.com

0 Comments: