28 May, 2008

BETUL KAH DR MAHATHIR SUKAR DIJANGKA?

SUMBANGAN MAHATHIR KEPADA MELAYU?

Oleh Aizam Ramli

RAMAI berpendapat Dr Mahathir di antara tokoh yang sukar diramalkan kerana tindakannya selalu di luar jangkaan orang kebanyakan.

Namun, jika diperhatikan tingkah laku sejak sebelum menjadi Perdana Menteri sehingga kini beliau mudah sahaja ditelah. Misalnya, dari segi pemerintahan, beliau cenderung kepada mengamalkan sikap diktator (bukan dalam erti kata diktotator zaman purba), iaitu pemerintahan yang berteraskan bahawa beliau sahajalah yang benar.

Rata-rata pendidik dan intelektual tidak bersetuju pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris, beliau melakukannya.

Perubahan kepada industri dengan melupakan nasib petani, maka tertinggalah pertanian ke belakang. Baru kini apabila tersedar Malaysia mengimport kira-kira RM40 bilion bahan makanan setiap tahun. Beras, yang menjadi makanan utama, rakyat negara ini tidak ditanam sehingga mencapai peringkat cukup untuk rakyat, maka negara terpaksa bergantung kepada negara jiran.

Kini, beliau akan bercakap dan bercakap mengenai Melayu. Ini bukan kerana beliau berminat untuk mempertahankan Melayu atau meningkatkan mutu orang Melayu, tetapi semata-mata kepentingtan peribadi - menyesal kerana tidak menaikkan anaknya, Mukhriz sebagai pengganti seperti dilakukan oleh Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Anwar Ibrahim. Kini, beliau ingin menebus dosa itu kepada anaknya.

Perjuangan itu tercapai dan hanya tercapai jika Najib menjadi Perdana Menteri.

Jika betul beliau memperjuangkan Melayu, tentulah kepalanya tidak dikuasai oleh Vincent Tan untuk melantik Hakim dan sebagainya seperti digambarkan dalam Laporan Suruhanjaya Diraja.

Berapa banyak kekayaan diberikan kepada Melayu sepanjang pemerintahannya?

Yang ada catatan orang kaya ketika zamannya nama-nama bukan Melayu: Ananda Krisnan, Vincent tan, Pek Khing dan rumah yang beliau duduki kini di Mines Woderland itu juga kerana telah memperkayakan tauke berkenaan.