08 July, 2008

MENGAPA POLIS 'DOUBLE-STANDARD' BILA KES LIWAT ANWAR

AHMAD Iskandar Johari (bukan nama sebenar) telah dilaporkan kepada polis meliwat seorang budak bawah umur, polis selalunya akan menggunakan Akta Polis untuk mengenakan reman seminggu atau selewat-lewatnya dua minggu kepada Ahmad.

Balasubramaniam (bukan nama sebenar) dilaporkan telah meliwat seorang kanak-kanak. beliau akan dikurung dalam jel dan polis akan meminta Mahkamah mengikut Prosedur Acara Jenayah untuk menahan reman selewat-lewatnya dua minggu bagi menyiasat kes itu.

Anwar Ibrahim telah dilaporkan meliwat Saiful Bukhari dan polis mengesahkan ada berlaku liwat mengikut Laporan Perubatan, tetapi beliau tidak juga ditangkap.

Mengapa?

Bukankah meliwat merupakan satu jenayah berat mengikut undang-undang Malaysia, yang hukumannya boleh menjangkau 20 tahun dan sebatan?

Kita bukan nak tahu Anwar nak jadi Perdana Menteri atau sebagainya tetapi kita khuatir jika penjenayah boleh bergerak bebas. Jika ya, katakan ya dan jika tidak, tidak.

Propaganda atau cubaan untuk mengalihkan perhatian kepada isu sebenar ini membawa kepada masyarakat lebih keliru.

Begitu juga cubaan untuk mengadakan debat isu minyak hanya akan mengundang kepada beberapa perkara lain yang mengalihkan kepada isu sebenar, dan begitulah juga isu mubahalah dan sebagainya.

Jika pelaku liwat boleh melanggar hukum tuhan dan hukum kemanusiaan sewenang-wenangnya, bukankah mereka juga boleh melakukan sumpahan tanpa takut kepada Tuhan?

Tidak dapat tidak polis perlu mempercepatkan siasatan dan segera memaklumkan apakah Anwar meliwat atau tidak, sekurang-kurangnya dalam minggu ini atau selewat-lewatnya minggu hadapan?

Jangan biarkan rakyat menjadi keliru dan bertambah keliru dengan isu di luar daripada liwat.


Rohana Ismail
Ahli KPPM

06 July, 2008

Semua Pihak Perlu Bantah Campur Tangan Asing

Oleh: Umar Zain


Laporan beberapa portal berita minggu lepas, termasuk Bernama melaporkan tentang kritikan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS terhadap usaha campurtangan pihak luar terhadap proses keadilan di Negara kita.

Salahuddin Ayub merujuk kepada kenyataan jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Tom Casey yang berkata negara kuasa dunia itu menentang siasatan atau pendakwaan ke atas Anwar yang bermotifkan politik. Sebelum siasatan penuh dijalankan, pihak Amerika Syarikat dengan cepat menyimpulkan siasatan tersebut bermotifkan politik.

Salahuddin berkata sebagai anggota Parlimen dan rakyat Malaysia, beliau tetap bersikap konsisten dan dalam isu ini. Sewajarnya negara luar tidak perlu campur tangan dan cuba untuk mengajar negara ini. "Biarlah kita di Malaysia yang menyelesaikannya," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di beberapa hari lalu.

Kenyataan Salahuddin itu wajar mendapat dokongan semua pihak tanpa mengira fahaman politik, apa lagi jika didorong soal-soal strategik kepartian. Ini kerana kedaulatan Negara memerlukan sokongan dan dokongan semua rakyat. Ini perlu melampaui soal kepartian yang dibatasi oleh kepentingan yang sempit.

Dalam hal ini, Kelab Penyelidikan Politik Malaysia (KPPM) berpandangan bahawa sekarang adalah masa yang sangat sesuai untuk melatih rakyat Malaysia untuk ‘berbaik atau berkonflik’ sesama mereka dengan melihat tahap keseriusan sesuatu isu.

Kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS itu menunjukkan contoh yang baik bagaimana konflik antara parti pemerintah dan pembangkang tidak mempengaruhi beliau untuk menurut saja rentak permainan aliran politik yang diwakili.

Mungkin akan ada pihak yang terlupa bahawa dalam masa tidak sampai seminggu, terdapat dua isu melibatkan penggadaian kedaulatan Negara. Pertama usaha Penasihat parti PKR mendapatkan perlindungan keselamatan (dan politik) di kedutaan Turki diikuti dengan teguran Tom Casey itu.

KPPM ingin mengingatkan semua pihak bahawa teras kedaulatan Negara jangan sesekali digadaikan. Sekiranya rakyat mula bersikap liberal dalam perkara ini, tidak mustahil pihak luar akan memandang rendah soal kedaulatan yang lain seperti kedaulatan wilayah, kedaulatan rakyat dan kedaulatan pemerintah dan undang-undang. Rakyat perlu diingatkan usaha sedemikian bakal mengundang malapetaka kepada Negara.

Elok kita semua mencontohi Salahuddin. Beliau tahu, bila mana isu melibatkan kedaulatan Negara, Negara perlu didahulukan. Alangkah baiknya jika kematangan ini diterapkan kepada lebih ramai ahli politik samada kerajaan mahupun pembangkang.